Een mens is pas in staat om grote veranderingen door te voeren als het oude niet meer werkt. 


 

 

Door je opvoeding, ervaringen, genetische aanleg, waarden en overtuigingen die je doorheen je levensjaren hebt opgebouwd wordt je gevormd tot de persoon die je momenteel bent. Dit heeft jou waarschijnlijk al ver gebracht en veel opgeleverd en waarschijnlijk heb je hiervoor ook al een prijs betaald.

De dagelijkse zorg voor anderen kan je wel eens de zorg voor je zelf kosten.  Het steeds sterk zijn heeft je misschien steeds minder en minder rust opgeleverd.   Het streven naar perfectie kan samen lopen met de strengheid naar jezelf en anderen toe...

 

Je sterke mentale brein, je doorzettingsvermogen, je steeds een weg weten banen doorheen de chronische stress,  het feit dat je net dat stapje meer zet dan bijvoorbeeld je collega, zorgt ervoor dat je jarenlang bent kunnen doorgaan.  Het heeft ervoor gezorgd dat je jarenlang de symptomen van je lichaam hebt kunnen wegcijferen om dan, na een lange intense tocht, tot het besef te komen dat je jezelf volledig fysiek en mentaal hebt uitgeput.  

Herkenbaar?

 

Dit diepe dal is het eindpunt van je oude leven en een beginpunt voor je nieuwe ik. 


Burn-out is een lange periode van energieverlies door chronische stress waarbij je veerkracht en energiepijl volledig is ondermijnd. 


Een burn-out traject omvat het bewandelen van 3 grote paden:

Jezelf rust toekennen

 

Bij het begin van een burn out is de ontkenning heel sterk aanwezig. Ondanks dat je lichaam 'stop' zegt blijf je mentaal vechten tegen de idee dat de stekker er een tijdje uit moet. 

De moment dat je jezelf mentale en fysieke rust leert toekennen dicht je een belangrijk energielek en is er terug energieopbouw mogelijk.  

Dit is het begin van jouw nieuwe start. 

 

Je leert om je (terug) meer toestemming te geven om tijd te maken voor jezelf, te herontdekken wat je leuk vind.  Kortom die batterij terug opladen. 

Hierbij wordt ook gekeken naar o.a. een goed slaappatroon, gezonde voeding, relaxatie en beweging. 

 

Aanpak van je manier van zijn.

 

Dit omvat je persoonlijkheid, je patronen en gewoontes, waarden en overtuigingen, je identiteit en de rollen die je uitvoert. 

De manier waarop we in het leven staan en hoe we naar de dingen kijken zijn zeer bepalend voor hoeveel stress en energieverlies we ervaren.  

Hier gaat het over veranderen van gewoontes waarbij diepere lagen kunnen worden aangesproken zoals je verwachtingen, je overtuigingen, je waarden...

Door terug naar je kern te gaan word duidelijk wat je wil behouden en wat er zich aan dient om te veranderen.   Zo gaan we op zoek naar wat voor jou werkt om zo stap per stap tot duurzame verandering te komen. 

Omgang met je omgeving

 

Als mens staan we permanent onder invloed van onze omgeving. In welke mate oefenen we invloed uit op onze omgeving en hoe laten we onze omgeving impact hebben op onszelf? 

Wordt jezelf bewust over jouw omgeving en welke rol jij hierin hebt.  Wat kun je aanpakken en hoe kun je je eigen controle vergroten? 

Welke zaken veranderen niet en dien je te accepteren of los te laten?  

En hoe doe je dat dan? 

680 ideeën over Vriendschap in 2021 | teksten, woorden, spreuken  


Na een burn-out is de voorbereiding in de heropstart van je werk zeer belangrijk. Je stapt hier uit je comfortzone en komt terug in contact met dagelijkse prikkels die je mogelijks in je valkuilen doen lopen.  Je opstart wordt uitgestippeld met de nadruk op je sterktes en de mogelijkse valkuilen die zich kunnen aandienen.  Met nieuwe inzichten, overtuigingen die je de voorbije maanden hebt opgedaan heb je veel tools in handen om je nieuwe ik kracht bij te zetten en je te ontplooien tot de persoon die je wil zijn.  

Als coach ben ik aangesloten bij de VESB.  Dit is de Vereniging van Erkende Stress en Burn-out coaches. Meer info hierover vind je op onderstaande link.  


My story

Na een dagje recup kwam ik terug met goede moed op het werk.  Ik parkeerde mijn auto en bij elke stap die ik zette naar de ingang van het ziekenhuis bonsde mijn hart steeds meer in mijn keel. Maar ik kon dit, ik had al voor hetere vuren gestaan!   

Als mijn vriendelijke zelf sprak ik de mensen die ik kende in de gang met een enthousiaste glimlach aan.  "Goede morgen."  Wegkijkend van mijn eigen innerlijke onrust.

Aangekomen op mijn dienst liep ik snel door de gang om mijn lieve collega's met de vraag "hey, hoe is je dagje geweest?" te ontwijken.  Ik zette me neer aan mijn bureau, startte mijn computer op en daar zat ik...

De naam van mijn paswoord kwam maar niet in me op... 9 jaar heb ik dit paswoord bijna dagelijks ingevuld... Die dag wist ik het niet meer. 

Mijn collega kwam binnen, ze zag hoe het laatste strohalmpje dat ik stevig vast probeerde houden uit mijn hand weggleed. Op dat moment gebeurde het... ik moest toegeven aan mezelf en de wereld dat het niet meer ging. 

Ik was uitgeput, mentaal, emotioneel en fysiek.  Maanden, als het geen jaren waren heb ik me verzet tegen de signalen die mijn lichaam aangaf om het rustiger aan te doen.  Maar mijn sterke mentale brein, mijn gedrevenheid en de overtuiging  "sterk blijven in alle situaties" heeft er voor gezorgd dat ik dit jaren heb genegeerd.   

Tot nu... 

 

Het was een lange weg terug omhoog, nooit gedacht dat me dit zou overkomen, maar van bij het begin met de gedachte om hier sterker uit te komen.  

Nu, enkele jaren verder sta ik steviger dan ooit. Ik ben me heel bewust van mijn kwaliteiten en valkuilen. Sommige overtuigingen heb ik achter me gelaten en nieuwe heb ik in de plaats gezet. 

Een "growing mindset" laat me toe om dagelijks te leren, om dagelijks fouten te mogen maken, met een milde toenadering naar mezelf toe.  Het laat me toe om niet steeds de sterke te moeten zijn maar mezelf in mijn diepste kern trouw te blijven.  Het laat me toe om rekening te houden met mijn lichaam, mijn lichaam dat me enkele jaren geleden heeft laten voelen dat het anders moest, dat het anders kan en dat het anders mag!